Niečo o sladkých dobrotách...
Torta ako umenie
Pečenie a zdobenie tort je považované za formu umenia. Dáva takmer nekonečný priestor pre tvorivosť a predstavivosť. Každé dielo má svoj príbeh a je za ním srdce, fantázia a námaha autora. Pre tvorcu niet väčšieho uspokojenia, ako keď jeho dielko vyčarí na tvári obdarovaného radosť, úsmev a niekedy aj slzy dojatia. Ten, kto je súčasťou tohto sladkého príťažlivého sveta tento okamih dobre pozná. A vždy mu to dáva motiváciu hľadať nové nápady ako urobiť ďalšiu tortu chutnejšiu, nápaditejšiu a krajšie vyzdobenú. Tak ako mne.
Torty na rôzne príležitosti - rozmanitosť tvarov a chutí
Základom každej torty je dobrý korpus, dostatočne vysoký, vláčny a nadýchaný. Vanilkový, kakaový, čokoládový, kávový, orechový, lieskovo-orieškový, red velvet... Každý má rád niečo iné.
Plnka dáva torte chuť, musí byť lahodná, chutná a najlepšie jednoduchá. Môže byť napr. mascarpone s bielou čokoládou a ovocím (jahody, maliny, čučoriedky, ananás), extra čokoládová, čokoládová, banánová, vanilková, karamelová, karamelová s lieskovými orieškami, kávová, café latte, orechová, oriešková, nutelová, kokosová, nanuková, maková, raffaelo. Do plnky používam maslo, nepridávam žiadne margaríny.
Okrem lahodnej chuti musí torta aj pekne vyzerať, estetika je dôležitá. Na konečnú úpravu tort používam kvalitnú cukrársku poťahovú hmotu Smartflex Velvet v rôznych príchutiach. Kvety, krajky a iné ozdoby modelujem z hmoty Smartflex Flower.
Svadba - Karlsfeld (Nemecko) Oslava "18" a "20" narodenín - Nitra
Niektorí ľudia „nemusia“ tieto moderné poťahové hmoty, nechutia im alebo sa im zdajú byť umelé. Týchto ľudí potešia aj klasicky kré mom zdobené torty alebo čokoládou poliate torty. Stále obľúbené sú klasické penové torty, penové torty potiahnuté marcipánom a šľahačkové ovocné torty. Iní zasa obľubujú menej tradičné torty. Napr. vet erníkovú tortu zloženú z mini veterníkov z odpaľovaného cesta, ktoré sú zdobené polevou a karamelovými niťami. Zaujímavé sú aj torty z páleného cukru, napr. svadobná misa a broskyne z p iškótového cesta s vanilkovým krémom . Vždy ma potešia požiadavky na 3D torty, kde je predpoklad vždy nových motívov a nápadov. To mám skutočne rada - nové originálne veci, kde mnohokrát ani ja neviem, ako to s realizáciou dopadne :-) Tak ako to bolo v prípade torty B c.Sova zloženej z burizónovo - karamelovej hmoty.
Oslava "40" narodenín - Nitra Oslava "50" narodenín - Šurany
Osobitnou kapitolou sú súčasné svadobné torty, ktoré sú svojim moderným poňatím potešením pre oko. Predstavujú jednu z najkrajších dekorácií svadobných stolov a mnohokrát sú prestížnou záležitosťou. Sú tradičným symbolom svadobnej hostiny a v našich končinách si bez nich snáď ani nevieme predstaviť svadobné stoly. Hovorí sa, že zo svadobnej torty by mal ochutnať každý hosť, prináša to vraj šťastie mladomanželom.
Svadba - Čeladice
Svadba - Nitra
Ako urobiť chutnú tortu? Dôležitý je výber kvalitných surovín, platí to vždy a vo všetkom. Chuťovo lahodnú a pekne vyzdobenú tortu nie je možné urobiť z podradných surovín. Snažím sa, aby moje tortičky nielen dobre vyzerali, ale aj chutili. Torta zo svadby či oslavy, ktorá sa "povaľuje" niekoľko dní v chladničke asi nebola dobrou tortou.
Nemenej dôležitý je aj čas, ktorý tvorca na svoje dielko potrebuje. Ak je aj dostatočne zručný, treba mu ho dožičiť dostatok. Potom je predpoklad na to, aby vytvoril krásnu a chutnú tortu na akúkoľvek príležitosť.
Oslava "40" narodenín - Šurany
Svadba - Jelšovce
Svadba - Jelšovce
Oslava "20" narodenín - Šurany
Pozn.: Autorkou všetkých tort na fotografiách je Sweet Rosi. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom Sweet Rosi sú uverejnené s láskavým súhlasom vlastníkov, resp. autorov fotografií.
Mohlo by Vás zaujímať: